haradsgatan-new.jpg
Häradsgatan , Byte av armaturer, Göteborg

Nya armaturer gör bostadsrättsföreningen redo för ny EU-lagstiftning

När de gamla armaturerna på Häradsgatan i Göteborg började gå sönder fick Nihlén Elmontage i uppdrag att installera nya. Bytet av armaturer gör även att bostadsrättsföreningen står redo inför ny EU-lagstiftning som träder i kraft 2023.
– Nu har vi lampor som är bättre för miljön, känns säkrare, är billigare i drift och i princip underhållsfria, säger Krister Syrtén, kassör i Bostadsrättsföreningen Häradsgatan 26–30
.

I närheten av Mölndals sjukhus finns en fastighet med lägenheter från 1955. Ljuskällorna i fastighetens armaturer hade inte bytts ut på över tio år och armaturerna började gå sönder när ljuskällorna skulle bytas ut.

Bostadsrättsföreningen Häradsgatan 26–30 bestämde sig därför för att köpa in nya.

– Vi funderade på att byta till LED-lysrör men tog även in offerter på armaturbyten och gick en rundtur i fastigheten med företagen. Alla företag kom dock med förslaget att byta ut armaturerna, då det inte är en bra lösning med LED-lysrör på gamla armaturer säger Krister Syrtén, kassör i bostadsrättsföreningen.

”Gick väldigt smidigt”

Valet föll på Nihlén Elmontage. Totalt installerades nya armaturer i bostadsrättsföreningens 6 trappuppgångar, källargångar, vindar och cykelrum samt 13 utearmaturer på fasader och utanför entréer.

– Jag fick en elektriker som jag hade kontakt med och han ringde varje gång han behövde få ett beslut. Jag gick igenom jobbet med hans arbetsgivare innan och hela genomförandet gick väldigt smidigt, säger Krister Syrtén.

De nya LED-armaturerna är utrustade med rörelsesensorer och går ner i effekt eller släcks när ingen är i närheten och tänds automatiskt när boende rör sig i närheten.

Lägre brandrisk och minskade kostnader

Krister Syrtén ser flera fördelar med den nya lösningen.

– Förut var det glödlampor. Då kändes det nästan som att det var mitt i natten om man var uppe på vinden. Nu är det tryggt och fint och vi ser hela korridoren. Dessutom var det både en brandrisk och ökad kostnad om någon glömde ljuset på. Med nuvarande elpriser hade det givetvis kostat ännu mer.

Med bytet till LED-armaturer står även Häradsgatan 26–30 redo när ny lagstiftning på EU-nivå träder i kraft under 2023. Den innebär att både kompaktlysrör och vanliga lysrör inte längre kommer få säljas inom EU.

– Det känns väldigt skönt att ha gjort bytet. Dessutom är det en brandrisk med gamla lysrör. Allt det är vi på rätt sida av nu.