fa-ltkanonen.jpg
Fältkanonen, Gatubelysning , Göteborg

Ny gatubelysning gav ökad trygghet

När gatubelysningen var utsliten och reservdelar började bli svåra att hitta bestämde sig Fältkanonen Kviberg Samfällighetsförening för att byta till nytt. Vi på Nihlén Elmontage blev betrodda med uppdraget och installerade en ny gatubelysning som både ökat tryggheten i området och hjälper föreningen att spara pengar.

Mellan regementet och Kvibergs kyrkogård i Göteborg finns ett mindre villaområde med vita parhus och radhus. När områdets gatubelysning skulle bytas ut var det av stor vikt att armaturerna skulle passa in med rätt färg och utseende – men också att ljuset skulle falla rätt.

Fältkanonen Kviberg Samfällighetsförening tog in offerter från ett antal företag för att se vilket erbjudande som var bäst.

– Vi har inte kompetensen i föreningen, belysning är inte vårt expertområde. Vi kunde ju inte veta på förhand vilken ljusstyrka eller armatur som är bäst, säger föreningens ordförande Erik Lundblad.

Fick hjälp att välja rätt

Valet föll på Nihlén Elmontage. Erik Lundblad berättar att det fanns både billigare och dyrare alternativ bland konkurrenterna som lämnat offerter. Han misstänker att de som lämnade ett betydligt högre pris rekommenderade en typ av belysning som i deras fall hade varit överflödig.

Han säger att dialogen och hjälpsamheten från oss var det som blev avgörande för Fältkanonen.

– Nihlén Elmontage valde en belysning som var tillräckligt bra för oss, inte något som var onödigt dyrt eller avancerat. Hade vi inte haft deras hjälp hade vi säkert valt en armatur som inte var rätt för ändamålet, så det var bra att vi fick det stödet, säger Erik Lundblad.

Billigare i drift och mindre underhåll

Gatubelysningen som Nihlén Elmontage har installerat i området är utrustad med ett ljusrelä vilket gör att belysningen tänds när det blir mörkt – och släcks när det blir tillräckligt ljust.

Totalt installerades 18 armaturer som ser till att ljuset faller precis där det ska, ner mot gångbanorna, utan att onödigt ljus spiller över och stör inne bostäderna runtom.

Styrelsen räknar med att den nya gatubelysningen kommer kunna hålla i minst 20 år innan någonting behöver bytas ut. Tidigare behövde styrelsemedlemmarna själva byta glödlampor regelbundet – något som både tar tid och är förknippat med risker. Med de nya LED-armaturerna behövs inte det.

– Det som de i området främst reagerat på är att det är bättre ljus och ökad trygghet i området. Det lyser på rätt ställen snarare än en gatubelysning som lyser uppåt eller åt sidan. Vi i styrelsen tänker på att det dessutom är billigare i drift och mindre underhåll, säger Erik Lundblad.