img_7347.jpg
Samfälligheten Kaptenen, Laddboxar, Göteborg

Över hundra laddboxar gör Kaptenen rustade inför grön omställning

Nihlén Elmontage har installerat över 100 laddboxar åt Samfällighetsföreningen Kaptenen i Göteborg. För styrelsens ordförande Håkan Spång innebär arbetet en stabil investering inför framtiden.
– Jag kan verkligen rekommendera Nihlén Elmontage till andra, säger han.

Samfällighetsföreningen Kaptenen i Göteborg har under flera år arbetat för att de boende ska kunna ladda sina elbilar och laddhybrider. När det var dags att förse samtliga 103 parkeringsplatser med laddboxar föll valet på Nihlén Elmontage för att utföra uppdraget.

– Det gäller att få en bra balans mellan pris och kvalitet. Med Nihlén Elmontage fick vi dessutom 5 års garanti, det hör inte till vanligheterna är något vi tycker är väldigt bra, säger Håkan Spång.

För styrelsen var det viktigt att laddboxarna skulle vara både så självstyrande och tekniskt utvecklade som möjligt.

Nihlén Elmontage rekommenderade laddboxar av typen Easee som är försedda med lastbalanserare. De läser av den totala elförbrukningen och reglerar laddboxarnas effekt för optimal laddning.

– Arbetet med Nihlén Elmontage har varit enkelt och bra. De har varit tydliga, genomfört arbetet med god kvalitet och alltid varit tillgängliga. Fortfarande nu efteråt kan vi diskutera saker med dem som rör laddboxarna, säger Håkan Spång.

Halva kostnaden genom Naturvårdsverket

Genom bidrag från Naturvårdsverket kan bostadsrättsföreningar, organisationer och företag som installerar laddningsinfrastruktur för elbilar få ned sina kostnader med upp till 50 procent – med högst 15 000 kr per laddpunkt.

Det bidraget har Samfällighetsföreningen Kaptenen sett till att utnyttja och för Håkan Spång handlar det om att tänka proaktivt redan nu för att vara redo för ett samhälle där elbilar blir den nya standarden.

– Det kanske är många som tycker det är kämpigt med ekonomin, men det kommer inte bli enklare framöver. Man tjänar in den här investeringen på sikt.

Själv kör Håkan Spång en laddhybrid och säger att både han och de boende med elbil klarar sig helt och hållet på att ladda sina bilar hemma.

– Det är inte så dumt att ha ett garage fullt med elbilsladdare. Våra boende kan köpa en elbil och vara i princip säkra på att få en elbilsplats.